Peter Åkerström - Gitarrist, sångare & låtskrivare

Biografi

Jag föddes i halmstad 1982 och 36 år senare bor jag i stockholm. Snipp snapp snut…app app app, låt oss backa bandet något och berätta vad som hänt däremellan. Okej, redan från tidig ålder matades jag med livemusik. Min morbror spelade rolling stones, beatles och egna visor för mig långt innan jag kunde gå. Min morfar var en hejare på fiol, och hade en stor repertoar med folkmusiklåtar. När jag var stor nog att hålla i ett instrument fick jag vara med dem och musicera, så det faller sig rätt naturligt att visor, folkmusik och speciellt lite äldre låtar ligger mig varmt om hjärtat. Jag fick min första gitarr när jag var tio år och sedan dess har gitarr varit mitt huvudinstrument. Skolåren, tonåren och allt det där snabbspolar vi förbi men jag kan nämna att musiken och gitarrspel alltid var närvarande där med. Vips så blev det 2003 och jag och tre väldigt goda vänner och tillika fantastiska musiker styrde kosan mot Irland, närmare bestämt Galway. Här fann jag mitt nya hem och visste inte då 2003 att jag faktist skulle gilla vad jag såg och hörde så mycket att jag skulle stanna kvar på Irland i tio år. Men så blev det. Jag lärde känna nya människor och musiker, inspirerades och uppmuntrades att utöva musik. Olika genrer såsom folkmusik, blues, country, bluegrass, världsmusik, singer & songwriter.. ja allt blandades till en härlig röra och jag kunde livnära mig som frilansande musiker. Det kom att bli min utbildning i musik och alla dessa möten och musikstilar har såklart format mig mycket till den jag är idag. Hösten 2013 var det så dags att flytta hem till sverige igen. Efter många år av konstant spelande med olika band ute på krokiga irländska vägar tog jag en paus från live scenen och spenderade de mörka vintermånaderna till att producera Janne målares orkester debutalbum (Lyssna här). Sedan återkom suget efter att spela livemusik igen. Under åren på irland spelade jag alltid med en grupp men nu var jag ensam och antog utmaningen att ge mig ut bland krogar och uppträda som trubadur. Min tanke var att  blanda musiken jag spelat tidigare under irlandsåren med svenska visor och varför inte några egenkomponerade alster. Så blev det och det var riktigt kul men också läskigt att stå på egna ben utan några medmusiker att luta sig mot. I samband med produktion av Janne målares skiva i kombination med tidigare inspelningsjobb och projekt jag varit med i växte ett större intresse för ljudteknik och musikproduktion fram. Passande nog fanns det en utbildning i varberg så 2014/15 utbildade jag mig till ljudtekniker & musikproducent på Recordia studios. 

 

Hösten 2015 var det så dags att flytta igen. Den här gången till stockholm. Här bor jag nu med min sambo och trivs fantastiskt bra. Jag har fortsatt att trubadura och uppträda som musiker på olika scener och evenemang runt om i landet. Dop, vigslar, konserter, visfestivaler, restauranger och pubar hör till några av engagemangen jag anlitats till under senare år. Repertoaren är stor och växer hela tiden. Jag brukar säga att jag spelar sånt som jag själv tycker om att spela och skulle vilja lyssna till om jag satt där i publiken. Så det blir oftast en blandning av visor, blues, country, jazzstandards och en del klassiker från Bob Dylan, Neil Young, The Beatles m.fl. 

 

2016 hände en riktigt kul grej. Jag fick mina egna instrumentala låtar publicerade av Bergmann edition. Att skapa egen musik har alltid varit viktigt för mig. Det går i vågor men då och då tittar en ny visa eller komposition fram. 

 

Janne målares orkester är en grupp som framför eget material. Jan-Erik Eriksson är låtskrivaren i bandet. Han är min morbror, jajamen, samma morbror som nämndes tidigare. Han är en mycket produktiv låtskrivare. Vi har haft nöjet att få uppträda på flera välkända visarrangemang sedan debutalbumet kom. Jag är producent, musiker och medarrangör i detta projekt och vi siktar på att ha album nummer två klart under 2018.

 

I skrivandes stund är för mig ett nytt projekt på väg att ta form. Jag sätter ihop en enmanshow där jag tolkar Cornelis Vreeswijks musik. Premiär våren 2018..

Fortsättning följer… 

 

Live

 - solo och med olika grupper

2014 - Sverige Kulturnatten (sologig)
2014 - Sverige Kulturnatten (janne målares orkester)
2014 - London O2
2012 Irland - Dublin Castle 
2012 Irland - Dumore east bluegrass festival
2012 Irland - The electric picnic
2011 Irland - Dunmore east bluegrass festival
2010 Irland - The electric picnic
2010 Skottland - The wickerman festival
2010 Wales - The north wales bluegrass festival 
2010 Irland - Galway arts festival
2010 Irland - Macnas Parade 
2009 Memphis, TN - Folk alliance
2009 Irland - The Volvo ocean race (galway)
2009 Irland - Galway arts festival
2008 Memphis, TN - Folk Alliance 
2008 Irland - Galway arts festival 
2007 Irland - The electric picnic 

Grupper som Peter medverkat i:

The Molly Hicks, Café Minor, Dog House, Ruth Dillon band, The Getaway Gondola, Juliana & Peter, Peadar King Band och John Conneely trio

För nuvarande aktiv i banden:

Janne målares orkester och Emmet Scanlan & what the good thought

 

Diskografi

 • 2016 - Peter Åkerström - Låt mig vandra 
 • 2014 - Janne målares orkester - en pusselbit som inte passar in 
 • 2014 - Ivor Ottley & Lena Ullman - Skating across the baltic
 • 2014 - Emmet Scanlan&What the good thought - From the inside out
 • 2013 - Peter Åkerström - The Autumn Waltz  
 • 2013 - The molly hicks - Not quite kentucky  
 • 2011 - Juliana&Peter - Munster Avenue 
 • 2011 - Peadar King -The shadowlands
 • 2009 - Molly Hicks
 • 2008 - Emmet Scanlan&What the good thought - Hands
 • 2007 - Café Minor - The northern lights 
 • 2007 - Sean Agus Nua - Eagshulacht
 • 2006 - Emmet Scanlan&What the good thought