Peter Åkerström - Gitarrist, sångare & låtskrivare

Biografi

Frilansande musiker, låtskrivare, trubadur & producent!

Jag är en frilansande musiker, låtskrivare, producent och trubadur med rötterna i Halmstad. Efter över ett decennium på Irländska västkusten tog jag mina instrument och styrde hemåt igen. Det var hösten 2013.  Efter många år av konstant spelande med olika band ute på krokiga irländska vägar tog jag en paus från live scenen och spenderade de mörka vintermånaderna till att producera Janne målares orkester debutalbum (lyssna här). När våren 2014 kom och blommorna slog ut, återkom min längtan till att spela mer livemusik igen. Den här gången utan band, de kallar oss trubadurer. Jag utbildade mig samtidigt till ljudtekniker och fick diplom i "ljud & musikproducent" hos Recordia studios i Varberg. En spelning ledde till en annan och på den vägen har det fortsatt. Repertoaren är präglad av all musik jag lärt känna och lyssnat till genom åren. Jag tog stora delar av den slags musik som jag brukade spela på Irland, blandade det med mina svenska favoriter, som till exempel Cornelis Vreeswijk och toppar med några egna alster. Där har vi det! Receptet på musikern Peter. Nu är det snart sommar 2017, jag bor i stockholm sedan ett och ett halvt år tillbaka. Musicerandet har på allvar kommit igång i stora staden och jag ser med spänning fram emot vad som väntar bakom krönet.

Under mina år på Irland ingick jag i en mängd olika bandkonstellationer med spridda genrer. Vilket har bidragit till att jag har influerats av kletzmer, bluegrass, blues, funk, klassisk, americana, jazz, en och annan irländsk dänga, svensk folkmusik och vistradition. Jag har uppträtt på festivaler runt om i europa, teatrar, restauranger, pubar, radio, tv, gator och torg. Skulle uppskatta att jag gjort någonstans runt 2000 spelningar under årens lopp. I många år spelade och hade jag också en framträdande roll som arrangör och hjälp i låtskrivandet ihop med irländska singer-songwriters. Detta ledde till flera album. Tills nu har jag medverkat i att spela in 12 album varav ett är soloalbum och de andra ihop med andra band och artister.

 

Live

 - solo och med olika grupper

2014 - Sverige Kulturnatten (sologig)
2014 - Sverige Kulturnatten (janne målares orkester)
2014 - London O2
2012 Irland - Dublin Castle 
2012 Irland - Dumore east bluegrass festival
2012 Irland - The electric picnic
2011 Irland - Dunmore east bluegrass festival
2010 Irland - The electric picnic
2010 Skottland - The wickerman festival
2010 Wales - The north wales bluegrass festival 
2010 Irland - Galway arts festival
2010 Irland - Macnas Parade 
2009 Memphis, TN - Folk alliance
2009 Irland - The Volvo ocean race (galway)
2009 Irland - Galway arts festival
2008 Memphis, TN - Folk Alliance 
2008 Irland - Galway arts festival 
2007 Irland - The electric picnic 

Grupper som Peter medverkat i:

The Molly Hicks, Café Minor, Dog House, Ruth Dillon band, The Getaway Gondola, Juliana & Peter, Peadar King Band och John Conneely trio

För nuvarande aktiv i banden:

Janne målares orkester och Emmet Scanlan & what the good thought

Studier

1998-2001 Estetiskt program inriktning musik, Sturegymnasiet

2004-2013 praktiskt studerande av musik och livet i allmänhet i irland

2014-2015  Ljud & Musikproducent, studio Recordia Varberg

Diskografi

  • 2016 - Peter Åkerström - Låt mig vandra 
  • 2014 - Janne målares orkester - en pusselbit som inte passar in 
  • 2014 - Ivor Ottley & Lena Ullman - Skating across the baltic
  • 2014 - Emmet Scanlan&What the good thought - From the inside out
  • 2013 - Peter Åkerström - The Autumn Waltz  
  • 2013 - The molly hicks - Not quite kentucky  
  • 2011 - Juliana&Peter - Munster Avenue 
  • 2011 - Peadar King -The shadowlands
  • 2009 - Molly Hicks
  • 2008 - Emmet Scanlan&What the good thought - Hands
  • 2007 - Café Minor - The northern lights 
  • 2007 - Sean Agus Nua - Eagshulacht
  • 2006 - Emmet Scanlan&What the good thought